Vliegtuigen

Soorten vliegtuigen

Een vliegtuig of vliegtuig is een beweegbaar vliegtuig met vaste vleugels dat voorwaarts wordt voortgestuwd door de lucht door middel van luchtvoortstuwing door middel van een gasvoortstuwer, rotor of ventilatorbladen. Vliegtuigen zijn er in verschillende maten, vormen en vleugelprofielen. Ze verschillen in ontwerp, grootte, prestaties en brandstofefficiëntie. Vliegtuigen worden meestal gebruikt voor transport en voor luchtfotografie. Ze worden ook gebruikt om vracht en post te vervoeren.

Vliegtuigen worden vervaardigd in een breed scala aan maten en specificaties. Sommige van deze vliegtuigen worden alleen gebruikt voor sportactiviteiten, terwijl andere meer mogelijkheden hebben. Deze vliegtuigen zijn ingedeeld in commerciële, civiele, militaire, experimentele en sportvliegtuigen. Enkele van de commerciële vliegtuigen bevatten grote passagiersvliegtuigen zoals Gulfstream en Learjet. De commerciële jets worden gebruikt door particulieren en bedrijven.

Commerciële vliegtuigen kunnen op grotere afstand vliegen dan commerciële vliegtuigen. Ze kunnen op grotere hoogte vliegen en hogere snelheden bereiken. Bovendien kunnen ze opstijgen en landen op meer afgelegen locaties. Hun gewicht en lengte zijn vergelijkbaar met die van een groot vliegtuig en ze hebben ook grote motoren die hen tijdens de vlucht van voldoende stuwkracht kunnen voorzien. Civiele vliegtuigen zijn kleiner en kunnen worden gebruikt door luchtvaartmaatschappijen en luchthavens. Civiele vliegtuigen zijn niet in staat om op grote hoogte te vliegen en dezelfde snelheden te bereiken als commerciële vliegtuigen. Ze hebben ook kleinere motoren, die tijdens de vlucht voldoende stuwkracht kunnen leveren.